Wat is Marketing?

Marketing Cursus

Marketing is een term die veelal gebruikt word om promotie en sales aan te geven. Maar wat is marketing nu echt? Dit gaan we in dit korte stuk en onze Marketing Cursus proberen duidelijk te krijgen voor jou. Daarnaast zullen we een klein deel bespreken in het algemene proces wat doorgaans plaats vind tijdens een marketing campagne.

Een van de vele marketing termen die veel gebruikt word is “de 5 p’s.” Deze 5 p’s staan voor
Product, Prijs, Plaats, Personeel en Promotie. Dit geeft heel goed aan welke facetten er allemaal vallen onder de noemer Marketing.

Met Product wordt er het product of de dienst bedoeld die jij met jouw bedrijf wilt gaan aanbieden. Hoe ziet dit eruit? Is het een nieuw product of een verbetering van een bestaand concept? Of wil jij hetzelfde gaan aanbieden maar voor een betere prijs?

Met Prijs wordt er alles bedoeld tussen inkoopkosten en de uiteindelijke verkoop en winst. Hier vallen ook de kosten voor eventuele promotie en branding onder. Een kort voorbeeld hiervan is; om een product te produceren, promoten en te verkopen kost dit je 2000 euro en de gewenste verkoop is 100 stuks. Dit betekent dat je rond de 25 euro per stuk moet gaan zitten om een gezonde winst te behalen. Ben jij dan duurder of goedkoper dan de concurrent? En waarom is dit? Kan dit beter?

Met Plaats wordt er bedoeld waar je gevestigd bent en wie jou directe concurrenten zijn. Verkoop je jou producten in een winkel en/of online? Wat is de demografie van de plek waar je verkoopt? Hoe ziet de gemiddelde koper van jou product er uit en waar zijn deze mensen het meest te vinden? (Zowel online als offline).

Met Personeel wordt er natuurlijk gekeken naar welk personeel er nodig is en voor hoeveel uur per week. Uiteraard begint niet iedereen met een kantoorpand vol mensen of vanuit een garagebox uit huis. Om precies te bepalen wat jij nodig hebt (door onder andere kritisch naar je eigen kwaliteiten te kijken) is het belangrijk om dit te doen voordat je begint. Ook toekomstige ontwikkelingen zijn belangrijk om mee te nemen.

Met Promotie wordt er gekeken naar hoe jouw product bekent word gemaakt aan de potentiële koper. Hoe maak je een profiel van deze koper en hoe zet je deze informatie in om een optimaal resultaat te behalen?

Kortom marketing is het verzamelen van gegevens, van zowel binnen als buiten het bedrijf, de markt en de omgeving. Hierna analyseer je deze gegevens en zet je het om in een plan of campagne. Uit deze campagne rollen weer nieuwe gegevens en dan begint het proces weer overnieuw.

Wil je meer inzicht in Marketing en ben je benieuwd of een cursus basis marketing iets voor jou is? Deze bieden wij hier voor jou aan. In deze cursus leer je de basis die jou gaat helpen bij het beter voeren van campagnes en zorgt dat jij en jouw bedrijf verder kunnen ontwikkelen en groeien!

 

Lees hier het laatste bericht over de Beauty Days beurs.

Schuiven naar boven
× Stel je vraag via WhatsApp?